torstai 16. heinäkuuta 2015

Kävellen kirjailijoiden kulmilla


Kuopion oppaat ry:n järjestämä Kirjailijoiden jalanjäljillä -opastettu kävelykierros on tapahtuma, jota ei kannata sivuuttaa. Se on kovasti oppaansa näköinen: Jaakko Vettenranta valloitti charmantilla, rautaisen ammattitaitoisella opastuksellaan aika monta kuulijaa lumoihinsa. Kierroksen päätteeksi moni kiittelikin vuolaasti ja todella vilpittömästi.

En aio juurikaan referoida kuulemaamme, vaan totean, että käykää ihmeessä itse kävelyllä kuulemassa! Viisi euroa tästä kahden tunnin paketista ei ole ainakaan kynnyskysymys. Heinäkuussa on enää kaksi mahdollisuutta, keskiviikkoisin 22. ja 29.7. Heinäkuun puolivälissä meitä oli kolmisenkymmentä kiinnostunutta. Se alkoi olla maksimimäärä, jotta kaikki kerrottu kuului kaikkien korville. Alussa huoletti, että mitenkähän käy: parissa kadunkulmapaikassa korvien höristelykään ei auttanut, mutta loppujen lopuksi asiasta ei tullut isompaa ongelmaa.
Väinö Aaltosen Maria Jotuni


Vaikka otsakkeena oli Kirjailijoiden jalanjäljillä, ei kierros kertonut pelkästä kirjallisesta toiminnasta ja toimijoista. Lähtöpisteenä oli Veljmies-patsas. Siitä on näköyhteys ja pari loikkaa Kuopion lyseolle, jonka opiskelijoita ovat olleet mm. Juhani Aho ja Aleksis Kiven teilaajana historiankirjoihin jäänyt August Ahlqvist. Jälkimmäisellä on omaakin huomattavaa kirjallista tuotantoa, kuten Savolaisten laulun sanoitus. Juhani Ahon alkutaipaleesta lyseossa Vettenrannalla oli kertoa kiinnostava anekdootti.



Parituntisen aikana selvisi muun muassa, missä on painettu virolaisten Kalevalan, eli kansalliseepos Kalevipoegin, lehdet.

Kuopiolaisillekin tutuimpia kaupungissa asuneita kirjailijoita ovat Minna CanthMaria JotuniAapeli eli Simo Puupponen sekä Elina Karjalainen. Nykynimistä eniten julkisuutta lienevät saaneet Sirpa KähkönenMarko Kilpi sekä esikoisellaan Pihkatapilla lukijoiden tietoisuuteen ponnahtanut Antti Heikkinen.

Entä kuinka moni kuopiolainen tietää Carl Axel (suomalaisittain Kaarle Aksel) Gottlundin:  suomen kielen kehittäjän, Helsingin yliopiston suomen kielen lehtorin, Ruotsin metsäsuomalaisia tutkineen, kansanrunoja Lönnrotin lailla keränneen sekä suomen kieleen useita uusia sanoja kehittäneen miehen? Kuopiossa hän toimi jonkin aikaa opettajana, siksi Kirkkokatu 25:n seinässä on reliefi ja Linnanpellossa Gottlundinkatu. Muutaman korttelin päässä tuosta sijaitsee Kauppis-Heikin katu. Heikki Kauppisen nimi lienee monelle Gottlundia tutumpi, mutta hänen kirjallinen tuotantonsa ja elämänsä jo harvemmalle. Minna Canthin kaupassa tovin työskennellyt Kauppis-Heikki oli paitsi Canthin myös Juhani Ahon ystäviä.

Kaupungissa vaikuttaneiden kirjailijoiden lista on paljonkin pidempi: tässä mainittakoon vain Arvid Järnefelt, Jorma Korpela, Pekka Kejonen, Jouni Tossavainen, Lasse Lehtinen ja Marja-Sisko Aalto.

Esimerkiksi näiden kirjailijoiden jalanjäljissä liikutaan opastetun kierroksen aikana. Opas Vettenranta päätti illan osuvaan ja iloiselle mielelle tekevään Elina Karjalaisen runoon. Mihin, se selviää vain kierrokselle osallistumalla, mikäli sympaattinen Vettenranta sattuu johdattajaksi. Oli upeaa kuulla Kuopion historiaan ja nykyisyyteenkin perehtyneen oppaan tarinointia muustakin kuin kirjailijoista. Minä ja ystäväni poistuimme harvinaisen hyvillä mielin, saimme todellakin rahoille vastinetta. Vaikka toinen meistä kahdesta on lähestulkoon alkuasukas ja toinen kirjallisuusimmeisiä, tarjosi opastus silti paljon uutta ja innostavaa.

https://fi-fi.facebook.com/pages/Kuopion-Oppaat-ry/360530124008881
www.menoinfo.fi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti