perjantai 15. huhtikuuta 2016

Ömeising Reis 2016

Mikä ihmeen Ömeising Reis ? Haalarikansan vuosittainen kulttuuritapahtuma?
Kuka ? Miksi ja mitä se pitää sisällään ? Näillä kysymyksillä alkoi tutustuminen Ömeising Reis -tapahtumaan kun minua pyydettiin osallistumaan mukaan. Alkuperäinen idea oli, että Hyvinvointilähettiläistä saataisiin oma ryhmä osallistumaan, mutta loppujen lopuksi vain allekirjoittanut jäi jäljelle.

"Tule klo 17.00 Sotkun pihaan, niin siellä siitä selviää enemmän"...näin kuului Elinan käsky ennakkotunnelmista. Saavuin paikalle hieman ennen sovittua ajankohtaa. Aikomuksena oli haastatella osallistujia ennen alkulaukauksen kajahdusta, jonka jälkeen rynnätään koko porukka samaan aikaan liikkeelle kuten Pamplonan härkäjuoksussa.
Ryhmien odotus ennen lähtöä
Mukana oli opiskelijoita eri opinahjoista ja tiedekunnista, yhdessä ammattikorkeakoulu ja yliopisto. Ryhmät olivat jaettu ennalta ilmoitettuihin 5-9 hengen ryhmiin.  Ryhmiä oli kaiken kaikkiaan 19, jotka lähtivät liikkeelle numerojärjestyksessä. Jokaisessa ryhmässä oli eri alojen opiskelijoita, eli haalareiden värikäs kirjo oli melkoinen: kuin kesäisillä festareilla. Ömeising Reis - tapahtumalla haetaan ensimmäisten vuosikurssilaisten ryhmähenkeä eri alojen opiskelijoiden kesken yli rajojen.
Tapahtuma on alkoholiton. Mitä ? Tämä on minulle uutta kun on kysymys opiskelijatapahtumasta...alkoholiton ?
Haastatellessani osallistujia ja järjestäjiä selvisi, että Ömeising Reis on opiskelijatuutoreille suunnattu tapahtuma. Tavoitteena on tutustuttaa tuutorit toisiinsa ja alueen kulttuuri- ja liikunta-aktiviteetteihin sekä toimitiloihin leikkimielisen kisailun avulla. Mukana tapahtumassa ovat yliopiston, Savonia ammattikorkeakoulun ja Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijatuutorit Kuopiosta. Tuutorijoukkueet kiertävät illan aikana toimintapisteitä ympäri kaupunkia ja saavat tietoa kulttuuri- ja liikuntapaikoista paikan päällä elämyksellisesti. Perinteisesti toimintapisteiltä parhaiten suoriutuneet joukkueet palkitaan. Toimintapisteitä järjestävät useat Kuopion kulttuuri- ja liikuntatoimijat. Pisteet pidetään salassa tuutoreilta ennen tapahtumaa.
Joukkue nro 15, johon soluttauduin mukaan sai nimekseen "90´s Kids"
 Minut solutettiin joukkueeseen nro15. Minusta tuli joukkueen "koutsi", joka seurasi joukkuetta läpi tuulen ja tuiskun aina Henry´s Pubiin saakka. "Andy McCoy" kitaroineen kertoi meille kierroksen säännöt, jotka olivat pähkinänkuoressa: No sex, drugs and alcohol ! Tästä se kaikki sitten lähti...joukkueen tsemppi ja yhteisöllisyys oli heti loistava, vaikka kaikki eivät entuudestaan toisiaan tunteneetkaan. Minutkin otettiin joukkueeseen hyvin vastaan, vaikka ikäeroakin oli viisi, eikun kymmenen...ok,  ehkä hieman yli 20 vuotta.

Henkilöesittely ja joukkueelle nimen valinta käynnissä

Sotkun näyttämöllä riisuuduttiin... mutta vain päällysvaatteista. Jokainen kertoi nimensä ja nimensä mukana ensimmäisellä kirjaimella alkavan kuvaavan adjektiivin, esim. arvoisa Anssi, juoppo Joni tai rehevä Reetta.... Samalla joukkueelle valittiin kannustushuuto ja asento. Aikarajan puitteissa päästiin nimeämään joukkue 90´s Kids, joukkueen huuto ja asentokin ehdittiin valita yhteisymmärryksessä ja sovussa. Joukkueen huuto oli...ööh, noh se taisi mennä minulta ohi tai tilanteen valikoiva dementia edesauttoi muistamattomuutta.

Joukkue singahti matkaan reippain askelin kohti ensimmäistä rastia Kuopion kaupunginteatterille. Kuopion kaupunginteatterin ohjelmistoon kannattaa tutustua http://kuopionkaupunginteatteri.fi/. Teatterilla oli suoritettavana kaksi rastia: kysymyksiä Kuopion liikunnasta ja kulttuurista sekä joukkueen toimesta improteatteria omintakeisin asustein höystettynä ja huumoria unohtamatta.
Asusteiden valinta ei tuottanut vaikeuksia joukkueelle
Ideana oli keskustella vastassa olevan joukkuetoverin kanssa kysymyksiä esittäen annetusta aiheesta. Aiheena oli mm. vankila... "Miksi olet tänne joutunut ?", "Paljonko kakkua tuli ?", "Oletko pudonneen saippuan nostanut ?" jne... Nauraa ei saanut ja kysymyksellä piti vastata...tai joutui jonon perälle. Sanan säilät särähtelivät ja kysymykset kimpoilivat kun joukkueen jäsenet toisiaan haastoivat...ja nauruksihan se meni => ehkä se tässä kuitenkin oli impron perimmäinen idea, että kaikilla on hauskaa.
Sitten joukkue suuntasi Kuopion korttelimuseoon http://korttelimuseo.kuopio.fi/, missä odottivat jo seuraavat tehtävät. Ensin olimme vanhassa apteekissa, missä joukkueen piti arvuutella erilaisten lääkeaineiden vaikutuksia ja ihmisen oireita. Tältä rastilta tuli lähes täydet pisteet (huumeiden kemikaalinen rakenne kuitenkin oli arvoitus mistä ei yhteisymmärrykseen päästy...mutta ½ pistettä kuitenkin aavistuksesta). Miljonääri-kisassa kuitenkin olisi ollut kotiinlähdön paikka.
Puujalkakävely puujalkavitseillä  höystettynä
Toisella rastilla joukkue pääsi kokeilemaan vanhan ajan huvituksia puujalkakävelyn merkeissä. Maksimipisteet "ropisi" kun käveli puujaloilla takaperin vähintään  viisi askelta ja kertoili samalla puujalkavitsin..."miksi käsi ei voi olla 12" ? Koska se on silloin jalka" tai "kaksi mummoa meni mustikkaan, mutta toinen ei mahtunut". Sieltä tuli joukkueelle korkeimmat pisteet siihen saakka käyneiden joukkueiden joukosta, joten monta puujalkavitsiä kuultiin ja moninaisia puujalka askeleita otettiin.      
Siinä kolahti kulttuuria kerrakseen vuosisatojen takaa vanhassa Kuopiossa asumisesta ja 200 vuotta vanhasta lääketieteestä. 

Sitten oli suuntana hieman nykyaikaisempaa kulttuuria  Satamankulmassa (Tulliportinkatu 1), Kuopion vierasvenesatamassa  http://satamankulma.fi/events/main/teatteri_kulma/ . Satamankulma on monitoimikeskus, missä erilaiset kultturin alat ja hyvä ruoka yhdistyvät. Tulevista tapahtumista voisi mainita 9-14.5. Liekeissä rytmimusiikin festivaalit, missä joka päivä esitetään elävää musiikkia noin kahdenkymmenen ilmaiskonsertin voimin.
 
90´s Kidsin "räp" pysäytti yleisön...ja hiljensi Niko räppärin
 Satamankulmalla meitä oli vastassa räppäri Niko: Kuopion lahja Suomen räpille. Niko räppäsi joukkueen valitsemista aiheista "minä haluan...". 

Siinä sai Niko räpätä päivän aikana kun 19 joukkuetta "suolsi" mitä ihmeellisempiä aiheita räppärin muotoiltavaksi riimin muotoon. Joukkuetta ei päästetty helpolla, vaan joukkue joutui itse säätämään oman räpin, joka oli Nikolle esitettävä... Noh, esityksen täydellisyys hipoi kattoa ja ehkä hieman Nikon arvostelemaa tuotosta "Olihan se...ööh hyvä !". Ehkä opintoja ei kannata vaihtaa musiikin pariin, vaan on pitäydyttävä omalla valitsemmallaan alalla.
Nykykulttuurin rasti vei joukkueen aikaa siinä määrin, että kahdelle viimeiselle rastille ei jäänyt kuin noin ½h : oli valittava vain toinen rasteista suoritettavaksi. Kuopion Musiikkikeskus kutsui joukkuetta, joten harmittavasti Kansalaisopiston rasti jää suorittamatta. Mutta onneksi kilpailun virallinen tuomari antoi joukkueelle täydet pisteet suorittamatta jääneestä rastista, koska katsottiin, että aikataulullinen ongelma on järjestäjien aiheuttama...ei joukkueen suorituksiin liittyvä. 


Kuopion Musiikkikeskuksella rytmihetki

 Musiikkikeskuksen rytmihetkestä joukkue suoriutui hyvin...jos räp ei ole kaikkien vahvuus, niin rytmiikka oli. Joukkueen rytmiikan oppiminen oli häikäisevän nopeaa ja laadukasta  - ainakin allekirjoittaneen silmissä, jonka rytminen osaaminen rajoittuu suun ja ovikellon soittoon.
 Vaikka en itse varsinainen "Rytmi Joonas" olekkaan, niin käyn useamman kerran vuodessa Musiikkikeskuksella katsomassa ja kuuntelemassa eri artisteja. Seuraavaksi menen katsomaan 4.5. Paula Koivuniemen konserttia kehitysmaiden naisten hyväksi.  Kuopion Musiikkikeskuksen  koko ohjelmisto löytyy http://www.kuopionmusiikkikeskus.fi/web/musiikkikeskus .

Joukkueen "90´s Kids" haikea päätös hetki Henry´s Pubin esiintymislavalla klo 19:59, eli juuri aikarajoissa.
Joukkueen loppukiri Musiikkikeskukselta Henry´s pubiin oli huikea ja lavalle joukkue ehti juuri ennen aikarajan klo 20.00 umpeuduttua. Tunnelma katossa ja ilta voi "kulttuurillisissa" merkeissä jatkua  voimaannuttaen osallistujia seuraavan päivän opiskelua silmällä pitäen. Vaikka joukkue ei kilpailua voittanutkaan (en kyllä ymmärrä miksi) niin ainakin se ansaitsee kunniamaininnan sitkeästä ja osallistuvasta asenteesta. 
Kiitos 90´s Kids, että sain olla "koutsinne".
 Kiitos järjestäjille, että sain mahdollisuuden osallistua kilpailuun osana joukkuetta ja nähdä Kuopion kulttuuria läheltä leikkimielisen kilpailun varjolla. 
Tällainen samankaltainen kilpailu voisi olla muidenkin koulujen (peruskoulu, lukio, ammattikoulu, järjestöt jne...) ohjelmistossa. Tämä avaa Kuopiota erilaisin silmin asukkaille kuin vierailijoillekin. Oikealla tapaa järjestettynä myös kaupungin yritykset voisivat hyötyä ajatuksesta osallistumalla omalla panoksella ja tarjonnallaan.

https://www.kuopio.fi/fi/web/oma-kuopio/nuoret-ja-opiskelijat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti